Natuurlijke suikers = 'goede' suikers
De suikers die van nature aanwezig zijn in (onbewerkte) groenten, fruit en melk, zijn zogenaamde 'goede suikers'. Ze vallen niet onder de aanbevelingen van de WGO, omdat er geen aanwijzingen zijn om te vermoeden dat die suikers schadelijk zijn voor de gezondheid.
Zet die natuurlijk zoete producten dus zeker op tafel, want ze passen in een evenwichtige voeding. De aanbeveling van vijf porties fruit en groenten per dag blijft dus bestaan. Groenten en fruit bevatten voedingsstoffen die waardevol zijn voor de gezondheid, zoals vezels en vitaminen.
In België eten we trouwens te weinig fruit: we eten nauwelijks 118,2 g fruit per dag (dat is ongeveer één stuk fruit). Veel te weinig dus, want de aanbevelingen gaan uit van 250 g tot 375 g (of 2 tot 3 stuks) per dag.*
Toegevoegde suikers = te vermijden
Minder suiker eten doe je vooral door je inname van ‘vrije suikers’ te verminderen. Daarmee bedoelen we glucose, fructose, sucrose of tafelsuiker die aan etenswaren en dranken worden toegevoegd door de fabrikant, de kok of de consument (= toegevoegde suikers). Beperk ook beter de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen, en sap op basis van geconcentreerd vruchtensap.
* Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 – 2004 - Dienst epidemiologie, 2006; Brussel- Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid - Depotnummer: D/2006/2505/16, IPH/EPI REPORTS Nr, 2006 - 014. Onderzoeksteam: Stephanie Devriese, Inge Huybrechts, Michel Moreau, Herman Van Oyen.